Следвайте Гласове в ТелеграмРезолюция за обявяване на международен ден за възпоменание

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРезолюция за обявяване на международен ден за възпоменание
Коментари Харесай

България е съинициатор на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница, която ще се гласува на 23 май

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Резолюция за оповестяване на интернационален ден за възпоменание на геноцида в Сребреница ще бъде в дневния ред на Общото заседание на Организация на обединените нации на 23 май, оповестяват босненски медии и Радио " Свободна Европа ".

Резолюцията се базира на обстоятелства, открити от присъдите на Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия (ICTY) и Международния съд, както и на национални съдилища.

Организация на обединените нации, както се показва в текста, представен от Радио Свободна Европа, " осъжда без запаси всяко отказване на геноцида в Сребреница като историческо събитие и приканва страните членки да запазят откритите обстоятелства, в това число посредством своите просветителни системи, посредством създаване на подобаващи стратегии ".

Също по този начин се показва, че Организация на обединените нации безусловно осъжда дейности, които величаят наказани за военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид.

В текста се акцентира смисъла на приключването на процеса на разкриване и идентификация на останалите жертви на геноцида в Сребреница и се упорства да продължат правосъдните дейности против причинителите му.

На 11 юли 1995 година над 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета са убити от босненските сръбски сили в Поточари покрай източния босненски град Сребреница. Това е най-тежкото всеобщо изтребване в Европа след Втората международна война. Над 50 души са наказани на общо към 700 години затвор.

Клането в Сребреница е несъмнено за геноцид както на Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия (ICTY), по този начин и от Международния съд (ICJ).

Резолюцията, която ще разгласи 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, е инициирана от Германия и Руанда. По-късно към тях се причисляват още 32 страни, които поемат задачата да показват предлагането за резолюцията пред останалите 193 страни членки на Организация на обединените нации, отбелязва Радио Свободна Европа. От страните в района съинициатори са България, Босна, Албания, Хърватия, Северна Македония и Словения.

Лидерите на сръбската част от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, и Сърбия уверено се опълчиха на резолюцията, която съгласно тях ще жигосах сърбите като " геноцидна нация ". В Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Сърбия се радва на поддръжка от от Русия и Китай.

На 30 април пратеникът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя отхвърли резолюцията като " едностранчива " и " политически натоварена ". Небензя разяснява, че документът няма да насърчи помиряването сред етносите на Босна и Херцеговина.

Проруският президент на Република Сръбска Милорад Додик неведнъж е заплашвал, че в случай че резолюцията бъде призната, Република Сръбска " ще се отдръпна от процеса на взимане на решения в Босна ", напомня Радио Свободна Европа.

След междуетническата война в Босна 1992-1995 година според изискванията на Дейтънското спокойно съглашение страната бе разграничена на две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно ниво, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че резолюцията би трябвало да бъде гласувана в Съвета за сигурност, а не в Общото заседание на Организация на обединените нации. В Съвета за сигурност при гласуването на резолюциите петте непрекъснати страни членки могат да постановат несъгласие и това би разрешило на Русия и Китай да блокират приемането на документа.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР